Çocuğumuzun okul öncesi eğitimi için evde neler yapabiliriz?

Bu konuya giriş yapmadan önce bilmemiz gereken asıl ve en önemli şeyin " okul öncesi eğitim olayının anne karnında başladığıdır. " Burada çeşitli durumlar söz konusu aslında. Örneğin; anne adaylarının hamilelik dönemlerinde karnındaki bebekle iletişime geçmeleri, sorunsuz bir ortamda yaşamsal faaliyetlerini devam ettirmeleri,  bazı olumsuz etkenlerden çocuğu sakınmaları gibi tedbirlerle eğitim dediğimiz ifade başlar. 

Çocuk doğduğu andan itibaren özellikle ilk altı ayı bitirdikten sonra yani çocuğun rahatça oturmaya, ellerini ve kollarını sıkıntısız bir şekilde kullanmaya başladığı andan itibaren çocuğun yaşına ve hem fiziksel hemde zihinsel gelişimine ters kaçmayan (uygun olan) çeşitli kitap ve oyuncakları satın alarak, bu araç gereçleri çocuğun eline vermek, çocuğunuza masal ve hikaye tarzı metinler okumaya başlamak, onun bulunduğu yaş grubuna uygun tüm gelişim faktörlerini uyarabilecek renkli, canlı, sesli, basit ama nitelikli oyuncak ve eğitim materyalleri alarak evde mutlaka okul öncesi eğitime başlamalısınız.

Yukarıda bahsettiğim konularda ülkemiz genelinde faal olan bir çok yayın evi, eğitim malzemeleri üreten kurum ya da kuruluşlar 0-6 yaş gruplarına yönelik oldukça zengin ve ideal ürünler tasarlamaktadırlar. Yalnız bu ürünleri alırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var, onları aşağıda maddeler halinde vereyim isterseniz:

- Çocuğunuzun hangi yaş grubu aralığında bulunduğunu mutlaka belirtiniz.
- Alacağınız kitap, oyuncak gibi materyallerin içeriklerinin alanında uzman kişi ya da kişiler tarafından kontrol edilmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
- Kitabı veya alacağınız diğer eğitim materyallerini yayına/satışa sunan kişi ya da kişilerin bu konuda uzman/eğitimli birisi olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
- Son olarak da çocuğunuza düzenli aralıklarla, şayet gerekiyorsa hiç çekinmeden bir pedagojik danışmanlık da alarak çocuğunuzun okul öncesi dönemi için gerekli olan görevlerinizi yerine getirebilirsiniz.

Kısaca özetlemek gerekirse; bence mutlaka ama mutlaka okul öncesi eğitim için en az bir tane uzmanla sürekli olarak fikir alışverişinde bulunun ve yukarıda sıraladığım maddelere harfiyen uyun. Okul öncesi dönemin önemine ve bu dönemde neler yapabileceğinize kısaca değinmiş olduk. 

Bir sonraki makalelerimde görüşürüz değerli dostlarım, sağlıcakla kalın. Soru ve görüşlerinizi bekliyorum :)

2 yorum:

  1. okul öncesi eğitimle ilgili harika bir paylaşım olmuş, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Paylaşımlar çok güzel. Biz evde değişik faaliyetler yapmaya çalışıyoruz. Okul öncesi eğitiminin öneminin farkındayız.

    http://miniklerveanneleri.wordpress.com/

    YanıtlaSil